Att tänka på vid köp

Det är mycket att sätta in sig i om man går i kattköpartankar. Några frågor är viktigare än andra att ställa sej innan man "slår till" och blir med kattunge. 
 
Raskatt
Om du bestämmer dig för en katt som du hittar på något annonsforum eller liknande - och inte via en SVERAK-klubb - är det är viktigt att kontrollera att den katt du tänker köpa verkligen är en raskattf. Fnns det stamtavla? "Raskatt" innebär att katten är stambokförd (=registrerad i exempelvis SVERAKs stambok) och att själva katten har en stamtavla.En katt utan stamtavla är en huskatt - oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har! Det förekommer tyvärr alldeles för ofta att katter säljs som om de vore raskatter - fast de egentligen är huskatter! Inget fel i sig att köpa en huskatt - även om SVERAK principiellt är emot huskattavel! - men du ska vara medveten att det är en huskatt och inte en raskatt! Om uppfödaren visar upp kopior på kattmammans och kattpappans stamtavlor och säger att det är kvitto på att katten är en raskatt - och att stamtavla inte behövs - då är det fel! Kattungen är en huskatt om inte uppfödaren registrerar (hela) kullen.Om uppfödaren säger att kattungen är en raskatt eftersom mamman är (till exempel) en norsk skogkatt och pappan är en ragdoll och båda har stamtavlor - då är det fel! Detta innebär en blandrasparning som inte är tillåten och stamtavlor för katten kommer inte att utfärdas. Kattungen är en huskatt.
 
 
För att uppfödaren ska kunna registrera kattkull och få stamtavlor måste han/hon vara medlem i en SVERAK-klubb. Har du frågor eller synpunkter om uppfödaren - kontakta kattklubben.
 
Att få se kattungen i sin hemmiljö - tillsammans med kattmamman och eventuella syskon där den är trygg - är alltid bra. En sund och frisk katt ska vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull.
 
Informera uppfödaren lite om dig själv och dina planer med kattungen (om du tänker ställa ut, ta en kattkull, om du har andra djur hemma och så vidare).Tänk på att det är viktigt att uppfödaren känner att katten kommer till ett bra och stabilt hem. Precis som du har även uppfödaren rätt att inte genomföra köp/försäljning om det inte "klickar".
Har du tänkt på?
  • Medellivslängden för en katt är ca 14 år, en del lever längre än så. Vill och kan du ta ansvar för en katt så länge?
  • Jobbar du mycket? Enligt lag, Naturbruksverket måste katten ha tillsyn 2 gånger/dygn.
  • Har du de ekonomiska förutsättningarna som krävs? En katt kostar; försäkringar, foder, vaccinationer, ev veterinärbesök, HCM scanning (1 gång/år enl Hälsoprogrammet), samt diverse tillbehör, kattsand, kattlåda, leksaker, klätterställning mm. Du kan räkna med en kostnad ca 1000 kr/mån. Det kan vara bra att ha en budget för oförutsedda utgifter.
  • Åker du ofta på semester? Har du någon som kan ta hand om din katt?
  • Har du inget intresse för pälsvård? Då bör du välja en korthårig ras som inte kräver så mycket skötsel.
 
Det måste kännas rätt, är det inte kärlek när du möter katten så är det bättre att avstå köpet och fortsätta sökandet. 
 
Har du svarat Ja på ovanstående frågor? Då säger jag Grattis till det fantastiska livet som kattägare :)
 
 
Atlaskullen

 

Hane eller hona?

När du väl bestämt att skrida till verket och köpa katt, då kommer nästa beslut som du som blivande kattägare måste fatta... ska du köpa hona eller hane? Dagens I-landsproblem kanske, men ända...
 
Om du inte tänkt att använda katten i avel så spelar det inte så stor roll vad du bestämmer dej för. Då ska ju katten alltid kastreras, oavsett om det är hona eller hane.Men generellt kan man säga att hankatter är lite mer barnsliga och keliga i sitt temperament, mot honorna som är mer självständiga och aktiva. Detta är naturligtvis inten absolut sanning utan alla katter har sin egen personelighet och temperament. Storleksmässigt då? Hanarna blir regel lite större än honorna, honorna väger mellan ca 3,5 kg-5,5 kg och hanar mellan ca 4-6,5 kg. Även här förekommer det avvikelser från båda håll. De växer även långsamt, man räknar med att de är färdigvuxna vid 5 års ålder.
 
Mer info om vad man som in djurägare kan tänka på finns att läsa här