Första tiden hemma 

Att skilja en kattunge från sin mor, och eventuella syskon, vid flytt till ett nytt hem är en stor omställning för den lilla katten. Det tar ett tag innan den vänjer sig vid sin nya miljö och dess människor, lukter och eventuella andra husdjur. Men med lite tålamamod och goda råd så kommer det att gå fint!

 

Lugnt och försiktigt

Låt katten få lära känna sin omgivning i lugn och ro. Placera katten i sin kattlåda och låt den själv söka sig därifrån och ut i bostaden på upptäcktsfärd, då hittar den lättare tillbaka till sin låda.

Prata lugnt och försiktigt med katten och låt den nosa på era händer innan den klappas så att den lär sig känna igen sin familj. När katten har lugnat ner sig är det dags att ge den mat och vatten. För att undvika att kattungens mage råkar i uppror rekommenderar jag att ge katten samma foder som hos uppfödaren.

En liten kattunge behöver mycket sömn. Se till att det finns en lugn vrå dit katten kan ta sin tillflykt när den behöver och där den alltid får vara ifred. Tänk på att din kattung växer när den sover! 

Uppfostran 

Att uppfostra en katt kräver tålamod och konsekvens. Tillåt aldrig, inte ens en enda gång, det katten inte får göra - då blir det tillåtet senare! Fya katten, men skrik inte, när den gör något fel, då en katt avskyr höga ljud. Du kan få lyfta ner en katt åtskilliga gånger från matbordet innan den accepterar att det är förbjudet område.  

Något som kan vara självklart men dock kan förekomma är aga. Slå aldrig någonsin en katt! Resultatet blir bara att katten blir rädd, nervös och handskygg. Du kan vänja katten att komma när du ropar, en liten godbit som belöning kan underlätta och motivera. 

 

Andra djur i hemmet 

Har ni redan djur i hemmet? Låt då första mötet gå lungt och försiktigt till. Lämna aldrig två obekanta husdjur ensamma vid det första mötet. Har man fler katter märker man snart att det finns en rangordning och om en ny katt gör entré görs rangordningen upp mellan ”gammal och ny” – kanske med morrande, fräsande och avvaktande beteende. Om det inte blir för våldsamt, låt detta ha sin gång för efter ett tag brukar katterna acceptera varandras närvaro. Tänk på att inte ägna allt tid åt nykomlingen – den ”gamla” katten kanske behöver mer lek och kel än tidigare för att inte känna sig åsidosatt. 

 

Lite att ha hemma 

Transportbox: bör inskaffas redan för hemresan och framtida veterinärbesök. Satsa på en bra och stadig transportbox. Är det kallt bör du lägga något värmeisolerande i botten av boxen och en pläd eller annat varmt som katten kan krypa under. Ha aldrig katten lös i bilen. Hemma kan transportboxen användas som sovplats, då trivs katten i sin box och eventuella transporter blir ofta lugnare. 

Foder, matskålar och vatten: Kontrollera med uppfödaren vilket foder katten har fått tidigare – en för snabb övergång till nytt foder kan orsaka magproblem. Tänker du byta foder gör det successivt. Observera! Kattens ska inte utfodras med hundmat!  Om flera katter får mat samtidigt är det viktigt att  alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. Om du har din katt inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. Om katten är helt eller delvis utomhus ska du se till att den får möjlighet att dricka minst två gånger per dag. Mat- och vattenskålarna bör vara stabila och lättdiskade. 

Kattlåda, spade och kattströ: Kattlådan är oftast av plastsom finns i flera storlekar och modeller: en del är övertäckta (med tak) och det kan vara ett bra alternativ om katten skvätter sand omkring sig. Skaffar du mer än en katt - skaffa fler lådor (en kattlåda per två katter). Det finns en mängd olika sorters kattsand att välja bland. En del bildar klumpar, andra inte. Spade väljer du utifrån den sand du har valt.  

Klösbräda: Katten har ett naturligt behov av att klösa och det är inte bara för att hålla klorna i trim utan – det är även ett sätt att markera revir. Klösbräda/träd bör finnas i hemmet redan när katten anländer så att den från början vet vart den får klösa. Har du många rum, eller flera våningar, bör du ha fler brädor/träd. 

Klätterträd: Katter gillar att ligga högt, så de kan ha span på vad som pågår. Att införskaffa ett klätterträd är en god investering. Det finns många olika varianter och prisklasser att utgå från.

Sele / halsband: Om du planerar att gå ut med din katt, vänj den från början att ha sele på sig. Bor du på ett sådant sätt att du kan låta katten gå ut ensam, bör katten ha halsband. Tänk på att halsbandet ska vara så elastiskt att katten kan ta sig ur den, ifall den skulle fastna i en gren eller dylikt.

Kattgräs: Katten slickar i sig en hel del hår och gräs hjälper till att framkalla kräkningar för att stöta upp de bildade hårbollarna. Det finns färdigsådda folieformar som du bara behöver vattna. Du kan även så kattgräs eller ampellilja i kruka. 

Klosax: är bra att införskaffa och inte vara rädd för att öva katten på att få klorna klippta tidigt. Många uppfödare har redan börjat så att kattungarna ska ha känt på det innan de kommer till dig. När du hör att det ”klapprar” på golvet när katterna går hemma så är det dags att klippa klorna 

 

Leksaker: Det finns en uppsjö med leksaker i handeln. Välj med omsorg. Katterna gillar leksaker med kattmynta, fjädrar och bjällror. Välj och vraka.