Fodervärd- vad är det?

 

I takt med att vi planerar kommande kullar kommer det bli aktuellt att vi behöver fodervärdar som hjälp i vårt avelsarbete. Tanken med att ha fodervärdar är att ha kattens bästa för sina ögon och att ge varje katt möjlighet att få växa upp i ett kärleksfullt hem omgiven av gos, mys och god uppfostran. Hemma hos oss har vi begränsade möjligheter att "samla på oss" de katter vi bedömer lämpliga att fortsätta vårt avelsarbete med. Katter är inga flockdjur och kan inte vara för många, de är individer som alla behöver sin tid för gos och kärlek.

 

Att vara fodervärd innebär att katten bor hos fodervärden, men att jag (överlåtaren) äger katten och har rätt att ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under en tidsperiod som vi avtalar om och som framgår av fodervärdsavtalet. Ett helfoderavtal sträcker sig normalt två-tre år från avtalsdatum och innebär att jag vill jag i regel använda hanen till minst 3 parningar som resulterar i minst 3 levande kattungar vid 5 veckors ålder vid varje parning. 
 
Vid helfoderavtal står jag som ägare och uppfödare till katten, för kattens liv- och veterinärvårdsförsäkring (med avelstillägg) samt alla kostnader (tester och dylikt) som har att göra med avel och utställningsavgifter. Fodervärden betalar kostnader runt kattens vardag; mat, sand, leksaker och veterinärräkningar samt självrisk om inte veterinärbesöket har att göra med aveln eller utställning. Fodervärden är skyldig att hålla katten tillgänglig för uppfödaren då denne önskar nyttja katten för parning, avelstester, utställning och liknande.
 

Eftersom jag själv är väldigt intresserad av utställning är det ett stort plus om du som fodervärd delar mitt intresse för detta, om inte annat så åtminstone ger mig möjlighet att ställa ut katten när vi kommer överens om det. Självklart så är det jag som betalar utställningsavgifterna för de utställningar du eller jag tar med katten på..

 
En hane på foder genomför sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna hälsar på hos fodervärden). En del hankatter blir fertila tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt kan, dock ej alltid, skrika, jama och vara oerhört rastlös. I värsta fall kan han också börja strila/markera. Detta är naturligtvis jobbigt både för ägare/fodervärd och för katten. För en sådan katt är det viktigt att se till att tiden som fertil avelskatt blir så kort som möjligt. Om problem med oroliga och/eller markerande hankatter uppstår som inte fodervärden kan hantera får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare, som för katt och fodervärd.
 
 
Då avelskarriären är över vill jag att katten skall få ett bra liv som sällskapskatt hos fodervärden.

 
Går det att ångra sig?

Ja, det kan du, men precis som när du köper en egen katt är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte ett dugg om att jag står som ägare - den kommer att se dig som sin matte eller husse. Ta inte en foderkatt "på prov" utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer innan du accepterar att bli fodervärd. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem.
Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdsskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse. Katten tillfaller fodervärden då avtalet har uppfyllts.
 
Vem är då du?
Jag vill att du ska vara ärlig, klok, älskar katter, är prestigelös och alltid kommer sätta kattens bästa främst. Ett krav är att vår personkemi stämmer. Du ska ha tid och tålamod, ha utrymme för att kunna ta emot honor i ditt hem. Ha kunskap och utrymme om katten börjar strila, inte ha andra fertila katter i ditt hem. Du ska kunna garantera att katten enbart vistas inomhus eller i innätade balkong/rastgård, eller få gå koppleprommenader.
 
 
"När en katt ligger och sover i ett rum, finns det inte mycket mer för en inredare att göra där"
Ernst Kirchsteiger
 
 
En hane bör ge maximalt 5 % av de avkommor som föds under hans avelstid. I december 2017, fanns det 11844 registrerade sibiriska katter i SVERAK. Vilket betyder maximalt 59 kattungar/hane. Den hona som önskar paras med en hane från mej måste vara fullvaccinerad och testad med HCM, FIV/FeLV . Samt ej vara bärare av CS-gen och B-blod.
 

I dagsläget finns ej behovet av fodervärd