Rasen Sibirisk katt

Luna

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogskatt och main coon. Hanar väger normalt 6–10 kg, honor 4–6. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring.  Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren. "Tundrans skönhet". Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar". 

Huvudet på en sibirisk katt skall vara massivt med bred panna och nos och välmarkerade kindben. Det ger intrycket av att vara något runt. Profilen ska ha en svag inbuktning ovanför nosen men inget stop. Ögonen ska vara stora och något snedställda och öronen ska vara medelstora och placerade med bra bredd emellan.

Den Sibiriska katten har ett väldigt trevligt temperament – de är pratsamma, sociala och läraktiga. En del säger att de är ”hundlika” och anspelar då på att katterna ofta är där människorna är. De är också mycket aktiva katter som tycker om att leka och lära sig saker, samtidigt som de naturligtvis också är keliga och tycker om människors sällskap. Helt klart är de stora personligheter och mycket egensinniga individer. 

Mer att läsa om den sibiriska rasens bakgrund finner du här

 

Skillnader sibirisk katt/maine coon/norsk skogskatt

 Sibirisk katt                  Maine Coon        Norsk skogskatt 

ger ett runt intryck

 en mjuk inbuktning

kompaktare kroppsbyggnad                                               
har ett rektangulärt
intryck

rak profillinje

resligare kroppsbyggnad och längre        
har ett triangulärt intryck

markerad övergång mellan nosrygg och panna

resligare kroppsbyggnad och längre

 

 

"För tusentals år sedan dyrkades katter som gudar. Detta har katterna aldrig glömt."

Anonym