Sibirisk katt & allergi

Sibirisk katt är en populär ras bland allergiker, eftersom många allergiker har visat sig tåla denna ras. Det beror på att Sibirisk katt generellt sett har en mindre mängd av proteinet Fel d 1,  (Feline domesticus allergen number 1) som är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Det är ingen katt som är helt utan detta ämne, varför det är viktigt att kontrollera just din allergi i testhem innan man skrider till berket och köper katt. Det är även att rekommendera att du testar din ev allergi hos den uppfödare du tänker köpa katt från. 
 
Fel d 1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Ämnes finns då naturligt i kattens päls, då den tvättar sej och i kattens kattlåda.
Just kattungar producerar låg halt av proteinet, trots detta reagerar många just allergiskt på kattungar. Detta beror på ett annat protein som bildas när kattungarna diar. att testa sin allergi i ett hem med kattungar, kan därför vara missvisande. 
 
Tyvärr finns det inga pälsdjur som är helt allergifria. Det allergen som katter bär på är dessutom ganska starkt. Vi löper till exempel 50 procent högre risk att utveckla pälsdjursallergi från katter än från hundar. Hur starkt man reagerar är väldigt individuellt och det finns exempel på allergiker som upplever att de tål vissa katter bättre än andra.
 
Sibirisk katt, ragdoll och rex är några katter som ibland sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Men generellt sett går det inte att rekommendera en viss ras till någon som har allergi, eftersom allergennivåerna kan variera stort också inom samma ras. Om du är allergisk men ändå väldigt gärna vill ha katt är det bäst att pröva sig fram med individuella katter. Vissa raskattföreningar förmedlar kontakter till så kallade "testhem" där allergiker kan träffa olika katter för att se om de får någon allergisk reaktion innan de skaffar en egen. Det allmänna rådet är dock att undvika att skaffa katt om du vet om att du är allergisk.  Astma och Allergi linjen
 
Se Yogi Lola