Resa med katt inom EU

Om du ska resa med katt inom EU, finns det lite att tänka på...
 
Katten ska: 
  • vara ID-märkt;ISO-chip ska användas. Ett chip som ej är läsbart, kan innebära att djuret ej får passera gränsen.
  • vara vaccinerad mot rabies;  I Sverige finns två godkända vacciner registrerade för katt och hund, Rabisin och Nobivac rabies. Djur som ska in i Norge ska vara vaccinerade mot rabies. Undantaget är katter, hundar och illrar från Sverige, som inte behöver rabiesvaccin. Länk
  • ha EU-pass för sällskapsdjur; Passet är en värdehandling som  du skaffar hos din veterinär.
 
Reglerna finns utförligt beskrivet på Jordbruksverkets sida
 
Bra information finner du även här
 
 
Olika resesätt
Bil
Bland det vanligaste sättet att ta med sina katter på är nog med bil. Tänk på att säkerheten är lika viktig som för oss människor. Katter ska åka i en storleksanpassad bur som är fastspänd. Det finns även selar att fästa i säkerhetsbältet. Dessa kan vara ett alternativ för en säker bilresa om du har en lugn katt.
 

Tåg

Ett annat resealternativ som fungerar bra med sällskapsdjur är att ta tåget. På SJ:s dagtåg kan du kostnadsfritt ta med dig två sällskapsdjur, så länge de får plats på golvet vid din sittplats och inte inkräktar på dina medpassagerares utrymme. För större sällskapsdjur, eller om du vill ha större utrymme för ditt sällskapsdjur, tillkommer en kostnad (samma pris som en ungdomsbiljett på sträckan). Djur får medföras endast i 2 klass och särskild plats ska bokas i avdelningen där djur är tillåtna. På nattågen gäller samma regler som ovan då avdelningen “Djur tillåtet” är placerat i en sittvagn i 2 klass. De svenska bussbolagen är inte lika toleranta som SJ vad det gäller sällskapsdjur på resan.

Båt

På vissa färjor och i vissa länder är det tillåtet att ta med sällskapsdjur. Kom ihåg att meddela personalen vid incheckningen samt ombord om att djur finns med i fordonet, annars riskerar du att åka fast för smuggling. Ska du på en längre båttur måste du boka en särskild hytt där husdjur är tillåtna. Kom ihåg djurets flytväst om ni ska ut med en mindre båt.

Flyg

Det snabbaste sättet att resa om du ska resa långt är givetvis flyget. Med undantag för vissa lågprisbolag och charter, är det inga bekymmer att låta djuren följa med. I alla fall inte så länge de är relativt små. Tänk på att du kanske måste reservera/boka plats om du vill ta med din katt. Regler från Tullverket finner du här