Utställning

SVERAK:s hemsida kan man läsa:

"Kattutställning har flera syften. Du får din katt bedömd och kan tävla om olika titlar samtidigt som du kan göra reklam för din eventuella kattuppfödning. Det är även en plats där kattägare och kattuppfödare kan träffas och umgås - och prata katt! Utställning är också viktigt för de besökare som kommer. Många som går i "kattköpartankar" besöker kattutställning först eftersom de här får se flera olika raser och kan få kontakt med uppfödare. Samtidigt får besökarna en inblick i god katthållning (sunda, vackra och trevliga katter) och får se vilket fantastiskt och socialt sällskapsdjur katter är!"En kattutställnings främsta syfte är att sprida kunskap och kännedom om god katthållning till utställningens besökare. Att också få en möjlighet att visa olika kattraser som finns i Sverige samt att även ge besökaren en möjlighet att prata med kattägare och uppfödare. En utställning ger också uppfödarna möjlighet att träffas och diskutera."

 

 

 

 

 

Hur går det till?

Anmälan: Inbjudningar och information om olika kattutställningar hittar du på Sverak. I anmälningsinformationen får du reda på hur mycket det kostar, vilka tider som gäller, burstorlekar på utställningsplatsen med mera.

Vaccination: Alla katter som ställs ut måste vara vaccinerade mot kattpest och kattsnuva.  Vaccinationsintyget visas upp i samband med veterinärbesiktningen när du anländer till kattutställningen på morgonen. VIa stickprov,kontrollerar en veterinär kattens ögon, öron, päls och allmäntillstånd.

Incheckning: Efter veterinärbesiktningen ska du checka in hos en kassör som ger dig ditt utställningsnummer och en katalog över alla anmälda katter. Du får också reda på var din katts bur finns så att du kan göra i ordning den till din katt. 

Buren: Alla katter tilldelas en egen bur (dubbelburar för flera katter går oftast också att boka).Buren inreds på ett mysigt sätt med underlag och burskynke som täcker 3 av 4 sidor av buren. Att inte alla sidor kläs beror på att alla kattutställningar är öppna för besökare och att dessa ska gå runt och titta på alla katter. 

Bedömning: Bedömningen sker i den ordning som katalogen säger. Antingen så tar du själv din katt till bordet där den bedöms eller så gör en domarassistent det. Domaren bedömer kattens huvud, kropp, ögon, öron, svans, färg och helhet samt skriver ett utlåtande om den. Domaren väljer sedan ensam eller tillsammans med andra domare (om det är fler domare som dömer rasen ut sina bästa katter i varje ras och de får komma tillbaka och konkurrera om Bäst i Ras (BIR)och eventuellt Bäst i Variant (BIV).

Hårlag och klasser: Katterna tävlar mot varandra inom den egna rasen uppdelade i olika åldersklasser och färg (t ex, solid, vitfläck, mönstrad). Dessutom tävlar de vinnande katterna i varje ras vidare mot katter av samma hårlag. Det finns fyra olika hårlag; långhår, semilånghår, korthår och siames/oriental. 

 

Förberedelser 

Innan utställningen bör katten badas samt klorna måste klippas. Om du har en långhårig katt måste den ordentligt på utställningsdagen. Om du planerar att ställa ut din katt är det bra att redan från kattungeåldern utsätta den för mycket ljud och människor så att den är van när det är utställningsdags. Att träna på att bära katten på ett rasspecifikt sätt (sättet att visa fram en katt skiljer sig mellan olika raser) är också mycket bra.

Passa på att prata med likasinnade kattintresserade människor och njuta av alla fina katter på utställningsdagen. Glöm inte att din katt är samma fina individ när dagen är slut oavsett hur det går under dagen!

 

Saker att ta med till utställningen

Burtillbehör:

  • Burskynke Liggunderlag Toalåda
  • Kattsand
  • Spade
  • Mat- och vattenskål
  • Kattmat 
  • leksak 

Viktiga papper:

  • Stamtavla/huskattsbevis
  • Vaccinationsintyg
  • Utställnings-PM med vägbeskrivning och info 

Djurvårdsartiklar:

  • Kam 
  • Borste 
  • tops 
  • Klosax


Utställningstitlar

För att uppnå titel gäller följande certifikat (erhållna vid en internationell FIFe-utställning)

Champion (CH)/ Premier (PR)
Tre certifikat CAC/CAP av 3 olika domare.
Det är valfritt i vilket land/länder dessa certifikat erhålls.
När katten är CH/PR börjar den tävla i klass 7 respektive 8.

 International Champion (IC) / International Premier (IP)
Tre certifikat CACIB/CAPIB tagna i minst två länder av tre olika domare.
När katten är IC/IP börjar den tävla i klass 5 respektive 6.

 Grand International Champion (GIC) / Grand International Premier (GIP)
enligt ett av följande alternativ
alt 1: Sex certifikat CAGCIB/CAGPIB tagna i tre olika länder av minst tre olika domare
alt 2: Åtta certifikat CAGCIB/CAGPIB tagna i två olika länder av minst fyra olika domare
När katten är GIC/GIP börjar den tävla i klass 3 respektive 4.

 Supreme Champion (SC) / Supreme Premier (SP)
enligt ett av följande alternativ
a
lt 1: Nio certifikat CACS/CAPS tagna i tre olika länder av minst tre olika domare
alt 2: Elva certifikat CACS/CAPS tagna i två olika länder av minst sex olika domare.
När katten är SC/SP börjar den tävla i klass 1 respektive 2. Detta är den högsta titeln och den tävlar inte om ytterligare certifikat. Katten tilldelas hederspris, HP (Honorary Price).

Mer regler från SVERAK finner du här