Hälsotester

Jag följer Sällskapet Sibirisk Katts avelsrekommendationer. De hälsotester som bör/ska göras på den sibiriska katten är HCM samt PKD och all information kommer från föreningens sida.
 

 

HCM 

är en sjukdom som drabbar hjärtat och leder till en förtjockning av hjärtväggen i vänster kammare och förmaket kan förstoras. Hjärtat undersöks via ultraljud av specialister godkända av Pawpeds. Undersökningen bör ske år 1, 2, 3, 5 och 8 enligt hälsoprogrammet.

PawPeds blankett för HCM-screening (ska medtagas ifylld till besöket)
 

 

PKD

Polycystic Kidney Disease (eller polycystisk njursjukdom på svenska) förekommer hos våra sibiriska katter. Sjukdomen är ärftlig där nedärvningen troligtvis är dominant. PKD innebär att det bildas cystor på njurarna som växer sig större med åren och som till slut leder till njursvikt.

Testning sker via ultraljud vid ungefär 1 års ålder.

Blankett för PKD-screening

 

Andra tester

PK-brist/PK-def 

är en blodbristsjukdom som ibland förväxlas med njursjukdomen PKD pga. sina likheter i namnen.

PK-brist är en blodbrist som beror på en defekt på pyruvatkinas enzymet. Brist på detta enzym förkortar de röda blodkropparnas livslängd vilket leder till perioder av hemolytisk anemi (blodbrist) för en drabbad katt.
Mellan perioderna av blodbrist kan katten vara symptomfri. För en drabbad katt kan blodbristen uppstå långsamt och milt och diffusa symptom som trötthet, dålig aptit, bleka slemhinnor, diarré mm. kan ses. Vissa katter får allvarligare och livshotande blodbrist. Vanligast brukar katterna insjukna mellan 2-4 års ålder, men dom kan även vara både yngre och äldre vid insjuknandet.

 

Blodgrupp

Katter har tre olika blodgrupper: A, b och AB. Blodgrupp A är den vanligaste och den är dominant över b och AB. Blodgrupp AB  är den ovanligaste blodgruppen, den är dominant över b. Testet sker via blod eller DNA via sk svabb.
Felin neonatal isoerytrolys
Blodgrupp b har generellt sett stark bildning av antikroppar mot blodgrupp A och AB, medan A har en svag bildning av antikroppar mot blodgrupp b. Antikropparna finns i mjölken hos den digivande honan och går över till ungarna. En kattunge med blodgrupp A eller AB som diar från en hona av blodgrupp b får med andra ord i sig antikroppar mot sin egna blodgrupp. Antikropparna angriper kattungens blodkroppar vilket resulterar i att blodkropparna faller sönder. Kattungarna dör ofta kort efter födseln, vissa hinner inte utveckla några symptom medans andra kan få symptom som nekros (vävnadsdöd), gulsot, slöhet och ovilja att dia.
 

FIV/FeLV

FIV = Felint immunbristvirus.

Detta virus liknar människans HIV och leder till att immunförsvaret hos katten försvagas. Vid själva insjuknandet kan symptomen vara svaga. Katten kan må bra i perioder men drabbas lättare av andra infektioner som normalt sett inte hade gjort katten allvarligt sjuk men som vid FIV är livshotande. FIV smittar främst via bett och blodkontakt men kan även smitta via modersmjölken.

FeLV = Felint leukemivirus.

Detta virus angriper benmärgen och de vita blodkropparna. De vita blodkropparna sprider vidare viruset som infekterar andra vävnader i kroppen. Många katter är symptomfria och kan leva upp till flera år innan sjukdomen bryter ut. FeLV kan smitta via parning, blodkontakt, mat/vattenskål, urin och avföring, saliv, via moderkakan till fostren och via modersmjölken.

Båda sjukdomarna är anmälningspliktiga!

 

CS- Siamese Colorpoint

Siamese colorpoint är den utfärgning, eller maskning som skiljer syskonrasen neva masquerade/NEM från sibirisk katt.
Maskningen som är orsakad av ett recessivt anlag innebär att ansikte, öron, svans och ben får en mörkare färg än resten av kattens kropp. 
Anledningen till att vilja testa för cs-genen är för att lättare kunna hålla antalet cs-bärare konstant inom rasen. Då kan ett test vara till hjälp för att planera kommande parningskombinationer.

 

Mag/tarm-parasiter

Giardia

Giardia är en encellig parasit som smittar via avföring och infekterar tunntarmen. Ett vanligt symptom är diarré som kan komma och gå i skov, ofta i situationer som innebär en stress som exempelvis efter en flytt, utställning mm. Ibland ses även kräkningar. 
Giardia förekommer i två former, den första och rörliga formen (trofozit) som finns i tarmen. Trofoziterna omvandlas sedan till den orörliga formen (cysta) på väg ut med avföringen, vid träckprov (avföringsprov) är det cystorna som kan påvisas. Cystorna kan överleva länge i de flesta miljöer.

Tritrichomonas foetus

Tritrichomonas foetus infekterar grovtarmen och är likt Giardia en encellig parasit som smittar via avföringen. Eftersom infektionen sker i grovtarmen och ej i tunntarmen påverkas inte näringsupptaget och därmed ses inte avmagring eller försämrad tillväxt. Symptom är komocke-liknande diarréer som kan vara slemmiga och även lukta illa. Diarrén kan gå i skov och ofta i samband med situationer som innebär en stress som exempelvis efter en flytt, utställning mm. Men katter kan dock även vara helt fria från symptom. Till skillnad mot Giardia överlever Tritrichomonas foetus inte lika länge utanför kroppen, som mest 2-3 timmar i våtfoder och över 3 timmar i urinen. I blöt avföring kan den dock överleva upp till en vecka i rumstemperatur. 

Koccidier (Isopora spp)

Isopora är encelliga parasiter som tillhör gruppen koccidier. Infektionen sprids via oocystor som katten utsöndrar via avföringen. Även bytesdjur som ex. små gnagare kan vara infekterade med Isopora och föra smittan vidare.  Det är främst kattungar som uppvisar symptom och då i form av diarréer som i vissa fall även kan vara blodblandade, även kräkningar, nedsatt aptit och buksmärtor kan ses. Katter som infekterats för första gånger utsöndrar oocystor under någon/några veckor för att sedan bli immuna. Därefter, vid ev. ytterligare infektion utsöndrar de inga eller mycket liten mängd oocystor.  Oocystorna kan överleva länge i miljön och framförallt om det är svalt och fuktigt. 

Cryptosporidium

Cryptosporidium är en encelling parasit som infekterar tarmsystemet och framförallt tunntarmen. Katter drabbas av symptom som ihärdiga diarréer. Infektion sprids via oocystor som katten utsöndrar via avföringen. Oocystorna kan överleva länge i miljön.

Toxoplasma

Toxoplasma gondii är en encellig parasit som orsakar Toxoplasmos. Den har katt som huvudvärd men många andra olika djurslag som mellanvärd. Smittan sprids via kattens avföring. Människor kan också smittas via kontakt med avföring från katt (men även via rått eller ej tillräckligt oupphettat kött). En gravid människa som ej tidigare vart i kontakt med smittämnet kan sprida vidare parasiterna till fostret. Allvarliga fall kan orsaka missfall eller svåra hjärnskador hos fostret. Medfödda infektioner kan resultera i ögonskador som kan debutera senare i livet. Gravida människor bör alltså ej hantera katternas toalådor.

Bandmask

Man uppmärksammar bandmask oftast genom att man kan se bandmaskleder i avföringen eller krypande runt ändtarmen. Parasiten ger i regel ej upphov till några symptom. Bandmask är mer vanligt hos utekatter och en katt kan endast bli smittad genom att äta larvstadier i bandmaskens mellanvärdar (möss, råttor och sorkar). Katter kan ej smitta vidare direkt till andra katter. 

Spolmask

Spolmask kan man uppmärksamma hos unga djur via tecken som exempelvis sämre tillväxt, dålig pälskvalitét, bukighet och symptom från magtarm-kanalen. Kraftiga infektioner kan ge upphov till tarmperforation och dödsfall. 
För honkatter som blir infekterade under dräktighetens senare del, kan spolmasklarverna vandra ut i kroppen och lagras i en vilofas som sedan aktiveras när ungarna föds. Ungarna kan även dom då smittas via modersmjölken. 

Källor: https://www.sva.se/ 
https://www.lakemedelsverket.se/