Kattens historia

Vildkatten (Felis silvestris) är en art i familjen kattdjur och är inte samma art som tamkatten (Felis catus).

Felis Silvetris består av tre undergrupper; Felis silvertis lybica, Felis silvertis silvertis och Felis silvertis ornata

Afrikanska underarter

Felis silvertis lybicaFalbkatt eller Afrikansk vildkatt är en underart till vildkatten i familjen kattdjur, och som hör hemma
AfrikaVästasien och på några medelhavsöar. Med största sannolikhet är det falbkatten som är alla tamkatters anfader
Felis silvestris cafra (södra Afrika)
Felis silvestris foxi (västra Afrika)
Felis silvestris griselda (Centralafrika)
Felis silvestris ocreata (Östra Centralafrika)
Felis silvestris mellandi (Västra Centralafrika)
Felis silvestris ugandae (Uganda)

Asiatiska underarter
Felis silvertis ornata Asiatisk vildkatt eller indisk ökenkatt (Indien till Iran) Denna katt liknar den afrikanska falbkatten med skiljer sig från denna underart genom prickar på pälsen istället för strimmor. Utbredningsområdet sträcker sig från Mellanöstern till västra Indien och Centralasien, där katten förekommer till nordvästra Kina och till Mongoliet. Gränsen till utbredningsområdet av den europeiska vildkatten ligger i Kaukasus.

Felis silvestris caudata (området runt Kaspiska havet)
Felis silvestris iraki (Irak)
Felis silvestris chutuchta (södra Gobi)
Felis silvestris vellerosa (sydöstra Mongoliet)
 

Europeiska underarter
Felis silvestris silvestris Europeisk vildkatt () (Europa) är en underart till vildkatten som förekommer i stora delar av Europa.

Felis silvestris cretensis (Kreta) (utdöd)
Felis silvestris caucasica (Kaukasus och Turkiet)
Felis silvestris grampia (norra och västra Skottland)
Felis silvestris jordansi (Balearerna)
Felis silvestris reyi (Korsika) (förmodligen utdöd)

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vildkatt

 

Katten till Sverige

Katten spreds runt hela Medelhavet till egyptier, greker och romare och vandrade så småningom vidare norrut till Sverige. Det första arkeologiska fyndet av vad man tror är en huskatt har hittats i Rasbo i Uppland och kan vara så gammalt som från 400-talet f Kr

Helt säkra fynd av en katt kommer från en grav i Överbo i Västergötland. En förnäm, kvinna eller man som avled någon gång på 100-talet begravdes tillsammans med romerska lyxföremål och högstatusdjur som vinthundar och katter.

Omkring 600 år senare verkar människorna i Norrköpingstrakten ha offrat katter och andra djur till gudarna. Vid det här laget var katten vida spridd på gårdarna i södra och mellersta Sverige, men de användes ännu inte som skadedjdursbekämpare.

I skrifter som nedtecknats om vikingatidens myter skymtar katten förbi. Fruktbarhetsgudinnan Freja hade katterna Hogni och Tovner som drog hennes vagn. 

© Bridgeman/IBL

År 1305 omnämner en stadga vid Helgeandshuset i Uppsala att fattighjonen hade rätt att hålla sig med katt.

 

Den här bärnstensfigurinen hittades vid den vikingatida handelsplatsen Birka i Mälaren. Den är cirka tre centimeter lång och är den första bevarade avbildningen av en katt i Sverige. Den kan ha varit en leksak, men eftersom bärnsten var dyrt är det mer troligt att det rör sig om ett prydnadsföremål eller en spelpjäs.

© Gabriel Hildebrand/Historiska museet

https://popularhistoria.se/vardagsliv/katten-fran-vilddjur-till-utstallningsobjekt