Jag följer Sällskapet Sibirisk Katts rekomomendationer ang hälsa och tester. Läs gärna på Sällskapet Sibirisk Katts sida.

HCM, Hydrotropisk Kardiomypati är en ärftlig sjukdom som utvecklas under tid. Sjukdomen leder till förändringar i strukturen i och tjockleken på hjärtats väggar. Detta kan leda till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död. I dagsläget finns inget botemedel. Då sjukdomen troligtvis kan orsakas av många olika mutationer  är den svår att eliminera, men via tester kan  antalet sjuka katter som går vidare i avel minskas, och därmed minska antalet drabbade katter i framtiden. 

Testerna rekommenderas att göra årsvis från katten är 1 år tom 3 års ålder. Därefter år 5 och år 8. 

Mer information finner du HÄR

Blankett som ska fyllas i och tas med till besöket finner du HÄR Läs noga igenom instruktionerna och de veterinärer som deltar i hälsoprogrammet mot HCM finner du HÄR

 

PKD, Polycystic Kidney Disease innebär att det bildas cyctor på njuarna som växer sig större med åren och som till slut leder till njursvikt. Cystorna finns redan vid födseln men förstorade njurar och njursvikt har visat sig uppträda vid sju års ålder i medeltal. Symptomen innefattar ökad törst och urinering, minskad aptit, viktnedgång, depression och allmänt dålig kondition. Idag finns tyvärr ingen behandling som stoppar utvecklingen av cystorna. Det finns idag två sätt att testa katter för PKD – via ultraljud eller genetiskt test (DNA). Ultraljudsscanning är det säkraste sättet att testa för sjukdomen hos vår ras och är således den metod vi rekommenderar att man använder sig av.

Det genetiska testet visar bara om katten bär på en särskild mutation (PKD1) som ger PKD (vilken är vanligt förekommande hos t.ex. perser). Det genetiska testet fångar bara upp vissa fall av sjukdomen hos sibirisk katt. Har katten visat positivt vid ultraljud så är det dock av intresse ur studiesynpunkt att även DNA-testa katten för att se om det är just PKD1-genen som katten har eller inte. Mer information läser du HÄR

 

FCoV och FIP 

Katter som hålls i grupp inomhus bär som regel på kattens coronavirus (Feline coronavirus, FCoV). Viruset orsakar normalt inga symtom och man provar normalt inte katter för det viruset. Kattens FIP-virus (Feline Infectious peritonits virus) orsakar dödlig sjukdom hos katt. Infektion med kattens coronavirus (Feline coronavirus, FCoV) är vanligt förekommande hos svenska katter. Viruset delas ofta in i två former: en tarmform (enterisk form) och en FIP-form. Tarmformen av coronavirus är den smittsamma formen av kattens coronavirus. Hos framförallt unga kattungar kan virusinfektionen orsaka diarré, men denna brukar snabb gå över av sig självt och hos de allra flesta infekterade katter orsakar virusinfektionen aldrig några symtom på sjukdom. I en del fall sker dock en förändring av coronaviruset så att det utvecklas till en FIP-form. Det är denna FIP-form av coronavirus som orsakar den obotliga, dödliga sjukdomen FIP hos katt. Förändringen av virus sker efter det att en katt infekterats med den smittsamma tarmformen av coronavirus, och FIP-formen av coronavirus anses inte vara smittsamt. En katt med FIP skall alltså inte kunna smitta andra katter med just FIP. Mer att läsa finns på SVA`hemsida.

 

FIV/FeLV

FIV, Felint Immunbrist Virus och FeLV, Felint Leukemi Virus  är två allvarliga sjukdomar som drabbar många av världens katter. De båda sjukdomarna är likartade eftersom de försämrar kattens immunförsvar. FIV  liknar på många sätt människans HIV och leder på liknande sätt till att immunförsvaret försvagas genom att de vita blodkropparna förstörs. Smittväg är framför allt via bett från smittade katter. Symptomen på FIV kan vara att katten får feber och nedsatt aptit. När det gäller FeLV så förökar viruset sig i vita blodkroppar som sprider sig ut i kroppen. De flesta vuxna katter lyckas bekämpa viruset och gör sig av med det. De blir då heller inte sjuka. En del katter lyckas dock inte göra sig av med infektionen utan utvecklar förr eller senare dödliga följdsjukdomar i form av tumörer eller infektioner. Symptomen på FeLv är till en början svåra att upptäcka, men det är vanligt att katten får förstorade lymfkörtlar. Diagnoserna ställs oftast genom blodprov. En katt som bär på FeLv-viruset gör det vanligtvis i tre till fyra år innan den blir sjuk. Men katten kan smitta andra katter även innan den har några egna symptom.

 

Blodgruppering 

Anledningen till att man ska blodgruppera sin katt innan avel, är för att förhindra att man parar en bärare av  B-blod med en bärare av A-blod. Risken med en sådan parning är att det kan leda till att kattungarna drabbas av neonatal isoerytrolys, som i sin tur leder till att kattungen kan dö om de diar sin mamma under första levnadsdygnet. Detta pga sönderfall, hemolys av de röda blodkropparna.

 

PK-def

Pyruvate kinase deficiency. PK Def (Pyruvate kinase deficiency) är en blodbristsjukdom. Pyruvatkinas kinase är ett enzym som är viktig för de röda blodkropparna. Brist på det enzymet gör att de röda blodkropparna får en kortare livslängd. En katt som har brist på PK Def kan i perioder få blodbrist (hemolytisk anemi).

 

CS-gen

Colour-point, är en utfärgning på en katt orsakat av ett recessivt anlag som gör att de kallare delarna får mer färg än övriga kroppen. Utfärgningen innebär att ansikte, öron, svans och ben får en betydligt mörkare färg än resten av kroppen - en så kallad "mask". 

 

Sedan går det att testa för mycket mer. Jag har använt mej av där de beskriver sin testpanel

"Our leading genetic testing panel for both pedigreed and mixed-breed cats includes 40+ genetic health tests, plus blood type, along with traits and genetic diversity."

 

De sjukdomar man rekommenderar alla katter vaccineras mot är kattpest och kattsnuva orsakad av felint panleukopenivirus samt felint herpesvirus och felint calicivirus. Dessa virus är så allmänna att alla katter riskerar möta smittan.

Sjukdomar som förekommer mer sällan, men som vissa katter ändå bör skyddas emot är tex klamydofila och rabies. Dessa vacciner är tilläggsvacciner.

 

Kattpest 

Felint Parvo Virus dödar  nästan alla (90%) katter som blir smittade. Sjukdomen är mycket smittsam och smittar via andra katter och avföring. Du kan själv dra in smitta till din innekatt på skorna. Symtom: diarre,  hög feber, och kräkningar. Läs mer här

 

Kattsnuva

Finns i två varianter, FRV och FCV. När katten vaccineras ingår båda sorterna. Symtom: snuva och hög feber. Katten kan även få sår och blåsor på tungan och i halsen. Den kan tappa aptiten, magra av och tappa konditionen. Bestående men som kan uppträda är kronisk snva och torra ögon. Läs mer här

 

Mer att läsa om sjukdomar och defekter som kan drabba katten, kan du läsa om på SVERAKS`s sidav